Навици за успешното учене на английски език

Навици за успешното учене на английски езикНавици за успешното учене на английски език

Изучаването на какъвто и да било чужд език е изпитание и трябва да време и усилие. За да бъдем наистина успешни в изучаването на английски език, трябва да направим чуждия език част от нашия ежедневен живот и част от това, което правим всеки ден.

В тази статия ще намерите съвети как да изградите добри учебни навици и да направите вашите уроци много по – продуктивни, както и да направите английския език част от вашето ежедневие.

Планирайте своето учене.

Изучаването, на който и да било чужд език не се случва просто току така. Трябва да отделите време за него и да планирате как и кога да го включите в своята ежедневна програма. Кратките и редовни учебни занятия са много по – ефективни от не толкова редовните и дълги учебни сесии. Не е необходимо да разполагате с много време, просто се опитайте да прекарате по – често време на по -малки периоди за да постигнете необходимото постоянство за да започнете да свиквате както с лексиката, така и с граматичните елементи. По този начин вашето ниво ще се качи много бързо, като комбинираме това постоянство с редовни учебни занятия с преподавател.

Използвайте езика за това, което ви доставя удоволствие.

Вие ще успеете да учите много по – бързо ако използвате английския език в тези начинания, които ви доставят радост и удоволствие. Има много начини и подходи, по които да правите това, но най – подходящият начин е да учите английски език с нещата, с които се забавлявате. Дали вашето хоби е обвързано с пътуване, спорт, музика, изкуство, мода или дори и само да четете новините, старайте се да извършвате тези неща на английски език.

Намерете онлайн списание или сайт на английски език, където можете да научите и разберете повече за вашето любимо хоби или интерес. След това фиксирайте едно определено време от седмицата, когато вие ще отделяте време за развитието на английския си език.

Слушайте музика.

Един от най – лесните и приятни начини, за да подобрите вашите слухови умения е да слушате музика на езика, който изучавате. Можете да намерите много музика на английски език в youtube.com или да използвате „Spotify“ www.spotify.com на вашия компютър или на вашия мобилен телефон. Слушайте, докато пътувате или докато вършите някакъв друг вид дейност и скоро ще започнете да разграничавате и да разпознавате нови думи и изрази, докато подобрявате вашите слухови умения.

Гледайте филми и телевизия

Гледането на филми и телевизия на английски език е чудесен начин да подобрите вашето ниво на английски език. Докато гледате филми вие се сблъсквате с много видове акценти и лексика. Като гледате филми вие също така ще срещате много видове английски изрази, които се срещат в ежедневието. Самите филми могат да покажат много за културата на самия език, който вие в момента изучавате и как самите хора си взаимодействат с този език. Това е от голямо значение, ако желаете да посетите английско-говоряща страна, където има културни различия спрямо вашата страна.

Не се притеснявайте да грешите

Всички ни казват, че грешките са част от ученето и това е особени вярно, когато става въпрос за изучаването на чужд език. Най – добрите ученици поемат рискове и се опитват да се изразяват дори когато не знаят правилните думи или граматика. Добрият преподавател ще може да разбере какво се опитвате да кажете и след това той ще ви помогне да се изразите още по – добре. Ако не правите грешки, то няма как да се усъвършенствате.

Записвайте вашата реч

Добрите изучаващи на чужди езици са самокритични и се опитват сами да подобрят своето ниво. Вие можете да постигнете това като редовно се записвате и слушате вашите записи. Има много начини, по които да направите това. Използвайте камерата на лаптоп-а или камерата на вашия мобилен телефон. Запишете се докато говорите на английски език като говорите по определена тема. Веднага щом приключите, гледайте записа и обмислете какво можете да подобрите. Запишете се отново и сравнете двата записа. По този начин ще видите какво трябва да коригирате. Продължавайте да правите това в продължение на няколко месеца и след това ще да видите подобрение.

Опитвайте се да имитирате

Всеки има акцент, дори и в техния майчин език и само малка част от хората са способни да премахнат това в чуждия език, който изучават. Въпреки това е добра идея да слушате различни видове акценти и да се опитвате да ги имитирате. Това е постижимо, като слушате къси аудио записи и да се опитвате да ги имитирате. Опитвайте се също така да имитирате тона на гласа: ако говорителят е гневен, тъжен или щастлив.

Водете записки

Повечето студенти и ученици отиват на занятия с тетрадка и когато учебният процес приключи, тетрадката е все още празна. Бъдете сигурни, че използвате вашата тетрадка по предназначение и водете детайлни записки. Структурирайте начина, по който си водите записки. Имайте част в тетрадката, в която да записвате всяка една непозната дума и една част за граматичните елементи. След като запишете нова дума, бъдете сигурни да напишете превод на думата, както и каква част на речта е тя ( съществително, прилагателно, глагол и т.н.). Водете записки за всяко по – специфично произношение, както и за нями букви. Можете да ги вкарате в изречение за успеете да запомните както произношението, така и значението на думата.

Преговаряйте лексиката си!

Увеличаването на лексиката е един от най – добрите и бързи начини да подобрите английския си език. За да запомните новите думи, които взимате по време на учебните занятия, трябва да ги преговаряте редовно. Проучвания показват, че ще запомните новите думи, ако ги преговаряте регулярно на интервали след уроците. Започнете с десет минутен преговор на лексиката след всеки урок, след това увеличавайте постепенно времето на 20 минути, след това на 30 минути и т.н. Това ще ви помогне да запомните новата лексика много по – лесно.

Споделете вашите цели

Хората изучават английски език поради много причини, като учене, работа или пътуване в чужбина. Самата причина за изучаването на английски език е много важна и може да повлияе в много аспекти. Ако споделите с преподавателя защо учите чужд език, той ще адаптира и видоизмени учебната система и уроците ви, за да сте сигурни, че ще постигнете вашите цели.

Надяваме се, че ще можете да развиете тези навици и се надяваме това да ви помогне в изучаването на чужди езици.

Comments are closed.