Грешки при ученето на чужд език

student2

Изучаването на чужди езици е процес, който отнема, както много време, така и иска много отдаденост. За постигането на положителни резултати при изучаването на чужди езици, сме ви приготвили списък с най – често допусканите грешки, за да можете да не ги допускате.Представяме Ви пет от най-често срещаните грешки при научаването на нови езици и съвети как да ги поправите.

Преди да сте взели решение какъв език бихте искали да изучавате, то първо трябва да обмислите по какъв начин, той ще допринесе за положителното ви развитие в личен и професионален план.

Също така, от значение е предварително или в последствие да се запознаете с похватите за учене на чужд език, които ще подпомогнат учебния процес.
Едни от уменията за учене на език са всъщност навици, които могат да бъдат придобити чрез дисциплина и постоянство.

Бихме искали да ви запознаем с пет от най-често допусканите грешки при научаването на нови езици, както и съвети как да ги избягвате.

Не се слуша достатъчно

Както знаем всеки чужд език има своята идентична мелодия и звучене. При изучаването на език, от огромно значение е да се отделя много голямо време и внимание на слушането. Чрез слушането ние възприемаме и запаметяваме, как звучи самият език, както и започваме да разграничаваме специфичната мелодия на всяка една нова дума. Това трябва да стои като приоритет в самото начало на ученето, на който и да било чужд език.
Най – лесното и приятно решение на това е да се гледат филми, телевизионни програми, както и да се слуша музика или радио на съответния език.
Отсъствието и липсата на интерес
Знае се, че всеки един процес, който бива правен с желание и интерес, накрая се постигат много по – добри резултати.
Това също така се отнася и за изучаването на чужд език. Ако липсата на интерес надделява в учебния процес, то тогава мотивацията също така намалява а дори и изчезва безвъзвратно. Интересът играе основна роля, в това начинание.
Затова съветваме да направите такава учебна програма, каквато да ви заинтригува и мотивира на 110%. Както споменахме, може да се релаксира с хубав филм или с добра музика на езика, който в момента се учи. По този начин се отпочива от тежката граматика. Също така, четенето на книга на съответния език допринася положително. Но трябва да книгата да бъде на съответното ниво, на което изучавате езика, за да не срещнете затруднения.

Съпротивление при ученето на чужд език

Съпротивлението при чуждоезиковото обучение зависи от много фактори.
Един от основните фактори е затрудняването и неразбирането на материала по време не учебния процес.
Доказано е, че учащите, които се затрудняват с научаването на нови неща, съзнателно се съпротивляват да ги възприемат.
По време на учебния процес, учащият се сблъсква с много нова и непозната до момента информация. Нова граматика, непознати думи, идиоми и прочие, които могат да въздействат стресово в определен период. Ако не бъде изготвена правилна програма за асимилация на целият този материал, много вероятно е учащият да се демотивира, да спре да се опитва да асимилира информацията и да се откаже от по – нататъшното учене.
Ограничението в методиката на изучаване на чужд език
Всеки учи и възприема нова информация спрямо различна методика, както и на различно темпо. Някои предпочитат да четат повече, други да слушат и да говорят на съответния език. Разбира се, че всеки един от тези методи и похвати е приемлив, но ограничението в методиката води до ограниченото развитие в уменията. Учащият ще може да например да пише по – добре на съответния език, отколкото да говори на него.
Затова задължително трябва да се упражняват четирите езикови умения: четене, писане, слушане и говорене. Разнообразието спомага на развитието на всички необходими умения в практикуването на чуждия език.

Неувереност при ученето на чужд език

Пречка, която играе негативна роля и допринася за непостигането на желаните резултати при чуждоезиковото обучение.
По – голяма част от хората, които стартират своето езиково обучение, подхождат със страх и неувереност. Те изпитват страх, че ще допускат грешки, както писмено така и говоримо.
Трябва да се знае, че всяка една грешка, може да бъде изкоренена и коригирана. И по този начин да се премахне страхът и неувереността.

Comments are closed.